Зловживання Аласанії на “Суспільному”

0
910
Аласанія. Новини України сьогодні. AdverMAN
Аласанія

Профспілка НСТУ повідомила про факти зловживань з боку Зураба Аласанії. Йдеться, зокрема, про численні порушення трудового законодавства, розкрадання коштів, величезні зарплати та премії для керівництва та мізерні зарплати без належних надбавок для простих працівників, також про кумівство та призначення осіб без належної освіти та кваліфікації.

Про це йдеться у листі Первинної організації ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Всеукраїнської профспілки працівників сфери комп’ютерних та інформаційних технологій на адресу голови Наглядової Ради ПАТ «НСТУ» Тетяни Лебедєвої.

“На сьогодні громадськими організаціями вивчено та передано до Всеукраїнської профспілки резонансні матеріали про незаконність масштабного звільнення найманих працівників ПАТ «НСТУ» навесні 2017 року.

Також громадські організації б’ють на сполох щодо масового порушення в компанії трудових прав. А саме:

  • призначення на високооплачувані посади осіб без належної освіти, з порушенням кваліфікаційних вимог та конкурсних процедур;
  • кулуарних призначень наближених до керівництва осіб, що прослідковується у діяльності більш ніж 50 людей, переведених вслід за О.С.Дієвим з Мінагрополітики до ПАТ «НСТУ», які «мігрували» в компанію як його близькі особи;
  • встановлення незаконних розмірів надбавок, доплат, премій, які сягають мільйонів гривень (Протокол № 16 «Про встановлення премій Голові та членам правління ПАТ «НСТУ» від 08 листопада 2017 року);
  • встановлення незаконних винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, зокрема, виплата премії Голові Правління ПАТ «НСТУ» Аласанії З.Г. в розмірі трьох посадових окладів (230400,00 грн).

Звертаємо Вашу увагу, що вже відкрито низку кримінальних проваджень, зокрема:

  • Першим заступником Генерального прокурора України зареєстровано КП 42018000000001942 та№ 42018000000001943 зач.4 ст. 191 та ч.2 ст. 364 КК України;
  • Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у м. Києві розслідується кримінальне провадження №12018100000000596 за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ПАТ «НСТУ» при проведенні тендерів на закупівлю телевізійного та аудіовізуального обладнання, вартість яких була значно завищена (ч.2 ст.364 КК України);
  • 10.08.2018 року в Реєстрі кримінальних проваджень зареєстровано провадження №42018000000001943 за фактом зловживання службовим становищем (за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.364).

Зазначене кримінальне провадження від 10.08.2018 р. щодо заступника виконавчого директора – програмного директора Юровської Д.Ю. наочно підтверджує, що правопорушення в ПАТ «НСТУ» здійснюються під прикриттям та за погодженням з керівництвом ПАТ «НСТУ». Юровська Д.Ю., під час оформлення на зазначену посаду (жовтень 2017 року) ще не могла фізично мати вищої освіти відповідного напряму, а згідно зі списками абітурієнтів, була зарахована до КНУ ім. Т. Шевченка у 2015 році на напрям: 6.030301 журналістика, спеціальність: 8.03030101 журналістика, факультет: Інститут журналістики, заочна форма навчання.

Всеукраїнська профспілка, громадські організації та народні депутати України вже звернулися до правоохоронних органів і за іншими фактами зловживань в ПАТ «НСТУ», оскільки – на противагу багатомільйонним розкраданням та призначенням премій в сотні мільйонів гривень, цинічному розкраданню коштів міжнародної технічної допомоги – звичайні журналісти і оператори отримують лише оклади (без вислуги та інтенсивності) від 5000 до 9000 грн. І лише «обрані» та й ті – якщо «буде воля» Правління – дістають невеличкі премії.

Резонансними є й нещодавні рішення Правління ПАТ «НСТУ», про які, без сумніву, відомо і Вам. Йдеться про протоколи засідань Правління ПАТ «НСТУ» № 76 від 20.09.2018 р. (щодо припинення виплат зарплат працівникам ПАТ «НСТУ» з аргументацією нібито відсутності для цього бюджетного фінансування) та № 77 від 24.09.2018 р. (щодо нарахування премій керівництву ПАТ «НСТУ»). Вони є на Інтернет-сайті компанії. І між цими рішеннями – лише 3 робочих дні!

Українську спільноту (і не лише медійну) турбує непрофесійне здійснення управління компанією Правлінням ПАТ «НСТУ» і незаконно створеним виконавчим директоратом. Адже, реформа Суспільного мовлення була і є одним з головних зобов’язань України не лише перед суспільством, але й перед Радою Європи та Сполученими Штатами Америки на шляху становлення і розвитку демократії та свободи слова в Україні.

Доводимо до Вашого відома, що листи щодо корупційних правопорушень в ПАТ «НСТУ» також направлено до Державного департаменту Сполучених Штатів Америки, оскільки «вимивання» коштів міжнародної технічної допомоги Правлінням ПАТ «НСТУ» під орудою Аласанії З.Г., хоча і відбувається на території України, але стосується нецільового використання коштів, наданих Урядом США.

Нагадаємо найбільш кричущі порушення:

  • згідно з проектом № 3441-02, термін дії до 31.03.2020 року – з виділених Урядом США 6,150 млн дол. США, 2,882 млн дол. США списано на: оренду офісів, послуги зв’язку, транспортні та готельні послуги. Одним із виконавців є ТО «Центр «Ейдос», в засновниках якої члени Наглядової Ради ПАТ «НСТУ»;
  • згідно з проектом № 3068-01, термін дії – до 24.11.2018 року з виділених 4,552 млн дол. США, списано на обладнання, меблі, подорожі та конференції – 1,056 млн дол. США. Одним із виконавцем списання вказаних коштів є ТО «Інтерньюз-Україна», яка має безпосереднє відношення до керівництва ПАТ «НСТУ»;
  • згідно з проектом № 2660-18 «Український медійний проект», виділено 20 750 млн дол. США коштів Уряду США. Згідно з актом виконаних робіт, більше півмільйона доларів США витрачено на належну організацію бухгалтерії, ведення трудових книжок нарахування зарплат. Виконавцем є ряд громадських організацій, серед яких – ТО «Громадське телебачення», засновником якої є і Голова Правління ПАТ «НСТУ» З.Аласанія.

Фінансові махінації та списання коштів Уряду США причетними до керівництва та членів Наглядової Ради ПАТ «НСТУ» особами відбувалось і по інших проектах: реєстр. № D-000386 – 2 999 963 канадських доларів, реєстр № AID – 121-А-11-00002 – 600 тис. дол. США. А за сприяння Благодійного Фонду «Підтримки створення та розвитку суспільного телебачення і радіомовлення України» виділено найбільше коштів на створення контенту, а саме, понад 1 млн. доларів США.

Неефективне використання коштів НСТУ підтверджується також Звітом Аудиту Національної суспільної телерадіокомпанії України за період з 19 січня 2017 року до 31 грудня 2017 року, проведеним міжнародної аудиторською компанією «Ернст енд Янг».

Спроби приховати негативні результати фінансової діяльності проводяться через рішення Правління та Наглядової ради ПАТ «НСТУ»:

  • створено робочу групу, до складу якої включено представників організацій, які надавали кошти та здійснювали аудит (USAID, «Ернст енд Янг» та інші);
  • затверджено незаконний документ – СТАТУТ відокремленого підрозділу по аудиту, в структурі ПАТ «НСТУ» (Протокол № 23 від 19.09.2018 р.).

При цьому, за вказаними фактами вже подано заяву до МВС щодо протиправних дій службових осіб ПАТ «НСТУ» та внесено відомості до ЄРДР.

Також, як Вам відомо, за результатами оприлюднення на міжнародній конференції «Незалежний та фінансово стабільний Суспільний мовник – невід’ємна частина демократичного суспільства» фактів розкрадання бюджетних асигнувань, неефективності фінансово-господарської діяльності ПАТ «НСТУ» та розкрадання коштів міжнародних фінансових організацій, було направлено лист із відповідними матеріалами для подальшого створення Комітетом Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики спільної робочої групи щодо вивчення ситуації.

Просимо Вас поінформувати, чи здійснювала Наглядова Рада ПАТ «НСТУ» перевірку наведених фактів корупції в ПАТ «НСТУ», та які заходи вже було вжито.

Додатково повідомляємо, що вже є реакція Президента Парламентської Асамблеї Ради Європи Ліліани Морі-Паскьє на заяви щодо корупційних правопорушень з боку керівництва ПАТ «НСТУ». Вона поінформувала про початок перевірки та розслідування цих корупційних фактів Моніторинговим комітетом із корупції та Секретаріатом GRECO. Зазначені матеріали також направлені Генеральному секретареві Ради Європи”.

31 січня стало відомо, що очільника «Національної суспільної телерадіокомпанії України» Зураба Аласанію достроково усунули з посади.

Виконувати обов’язки голови правління «Суспільного телебачення» призначили член правління НСТУ, відповідального за діяльність з оптимізації центральної та регіональної структури Миколу Чернотицького.

Витяг з цього документу, з переліком обґрунтованих звинувачень на адресу Зураба Аласанії:

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин