Альберта, 7 вересня. Офіційне свято українців Канади

0
562
Ukraine Canada Україна Канада

Парламент провінції проголосував за Ukrainian Canadian Heritage Day Act. Документ проголошує український рік у провінції і запроваджує щорічне офіційне свято українців Альберти – 7 вересня.

Це був день великої української гордості в парламенті. Уперше в історії Альберти ціла група депутатів на чолі з прем’єром Rachel Notley одягли вишиванки. На балконах – цвіт української громади. Дуже зворушливі виступи депутатів – віце-прем’єр Sarrah Hoffman розплакалася, коли розказувала про своїх українських дідусів-бабусь.

Закон зареєструвала Jessica Littlewood – депутатка з українським корінням, яка представляє Вег’ривіль – містечко з відомим пам’ятником писанці. Він був проголосований одноголосно, представниками всіх партій і у трьох читаннях за один день – уп’яте за всю історію Альберти спеціально відійшли від стандартної процедури. А реальним мотором цього великого дня став Deron Bilous – міністр економічного розвитку та торгівлі Альберти і гордість української громади.

“Українці зробили колосальний внесок у провінцію Альберта – спочатку в сільському господарстві, у лісівництві, на залізницях і в шахтах, а згодом – в уряді, громадянському суспільстві, промисловості, економічому розвитку і добробуті,” – говориться в документі.

За усім цим – вражаюча історія українських поселенців, які цього року святкують 125 років іміграції. Вони приїжджали сюди безправними бідняками, але своєю працею, талантами і наполегливістю завоювали статус nation-builders, які буквально збудували Канаду такою, якою ми зараз захоплюємося. Nathan Cooper у своєму виступі так і сказав: є три речі, шанувати які Альберта училася в українців, – Віра, Родина, Громада.

Додам, що це вже третя провінція Канади (після Саскатчевану та Манітоби), яка у 2016 проголосила український рік.

Сказати про гордість за українців – нічого не сказати. Це і натхнення, і визнання, і підказка, і настанова.

Від нас весь світ чекає, що ми збудуємо чудову країну вдома!

Канада, Альберта. Українці

Андрій Шевченко

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин