Вибори в США. Хроніка подій

0
651
Клінтон і Трамп. Вибори в США. AdverMAN

Сьогодні в США день виборів – американці обирають президента країни, всіх 435 депутатів Палати представників Конгресу, 34 з 100 сенаторів, губернаторів 12 штатів і двох територій. До дня виборів в рамках раннього голосування на виборах вже встигли віддати свій голос 43,2 млн громадян США, в тому числі президент США Барак Обама. Це абсолютний рекорд в історії країни. Очікується, що явка на цих виборах буде великою, адже передвиборна боротьба кандидата демократів Хілларі Клінтон і кандидата республіканців Дональда Трампа розпалила до межі політичну ситуацію в країні. На кону дійсно знаходиться майбутнє США.

Першим за традицією, опівночі за місцевим часом (о 7:00 за Києвом) проголосувало селище в штаті Нью-Гемпшир – Діксвілл Нотч. Таке голосування дозволяється законодавством штату для населених пунктів з населенням менше 100 осіб. Однак більшість ділянок в атлантичних штатах відкрилася в 13:00-14:00 за київським часом, а потім упродовж чотирьох годин в інших штатах. Завершиться голосування о 7:00 9 листопада (за київським часом) на Гавайських островах. Хоча на той час результат виборів може бути вже відомий. Справа в тому, що першим о 2:00 (за київським часом) завершується голосування у Флориді, будуть оголошені результати екзит-полів з цього штату, і розв’язка сутички між Дональдом Трампом і Хілларі Клінтон тут може вирішити результат виборів.

Стежимо за розвитком подій.

9 ЛИСТОПАДА

10:04. З переможної промові Трампа: “Я тільки що отримав дзвінок від Клінтон. Вона привітала нас. Я привітав її з дуже, дуже конкурентною кампанією. Вона класно билася, довго і багато працювала”.

9:41. Дональд Трамп обраний 45-м президентом США, пише The Washington Post.

9:34. Трамп візьме 10 голосів вибірників, перемагаючи в штаті Віксонсін. Таким чином, республіканець набере достатню для перемоги на виборах кількість голосів – у нього їх буде 276 при 270 необхідних.

8:42. Трамп виграв в Пенсільванії і на Алясці. Перемога в Пенсільванії фактично забезпечила республіканцеві перемогу на виборах – до того, щоб оформити її офіційно, йому потрібно зібрати всього 6 вибірників. Ситуація така – 264 у Трампа, 215 – у Клінтон.

8:29. На Манхеттені за ходом виборів можна стежити, просто виглянувши у вікно: поточні результати висвітлюються на Емпайр-стейт-білдінг:

8:25. Правозахисник-демократ Ван Джонс в ефірі CNN про те, що на виборах перемагає Трамп: “Так, сьогодні вранці важко бути батьком… Спочатку ти вчиш дитину не бути хуліганом, а потім ми бачимо такий результат на виборах”.

8:20. Опрацьовано майже 98% голосів виборців в ключовому штаті Пенсільванія: веде Трамп: 48,65% проти 47,79% у Клінтон. У Мічигані, Арізоні, Вісконсині, Нью-Гемпширі – та ж картина. Клінтон попереду за підрахунками тільки в Міннесоті і Мені.

8:18. Washington Post пише, що сайт імміграційної служби Канади “впав”. Цікаво, чи не лідерство Трампа на виборах є причиною? 🙂

8:14. CNN повідомили, що Трамп офіційно взяв штат Юта – 6 вибірників в скарбничку республіканцеві.

8:08. Кілька хвилин тому на Алясці закрилася остання виборча дільниця. США проголосували. Все, тепер просто чекаємо.

08:00. Мормон Еван МакМаллін спробував обнадіяти виборців Хілларі Клінтон. “Мільйони американців, як не сумно це говорити, побоюються, що їх свободи опиняться під загрозою при адміністрації Трампа”, – сказав він.

7:40. З великою ймовірністю можна сказати, що результат виборів в США зараз вирішується в штатах Мічиган (16 вибірників) і Пенсільванія (20 вибірників). Ці штати входять в так званий Іржавий пояс, де багато міст постраждали від деіндустріалізації і безробіття, спостерігається відтік населення. За даними підрахунку 79% бюлетенів в Мічигані поки перемагає Трамп – 47,9% голосів, у Клінтон – 47%, в Пенсільванії підраховані 97% голосів, у Клінтон тут 47,9% голосів, а Трампа – 48,5%, повідомляє The Guardian. Якщо Клінтон втратить Пенсільванію, вона програє вибори.

7:34. Клінтон перемагає на президентських виборах в штатах Вашингтон і Невада, повідомляє CNN. Тепер у неї 215 вибірників, а у Трампа – 244. Штат Невада був одним з тих, хто вагається штатів на цих виборах. Для перемоги на президентських виборах в США потрібно отримати 270 голосів вибірників.

7:25. Республіканці завоювали більшість на виборах в Палату представників – нижню палату Конгресу США, повідомляє The Washington Post. Підрахунок на виборах в Конгрес не завершений, але у Республіканської партії вже є більшість – 221 з 435 конгресменів. У демократів 161 конгресмен, доля ще 53 мандатів визначається.

7:23. Курс мексиканського песо на новинах про лідерство Трампа в президентських перегонах в США впав на 11%.

7:12. Трамп виграє президентські вибори в ще одному хиткому штаті – в Айові.

07:00. Одіозний мільярдер виявився в парі кроків від перемоги на президентських виборах в США.

6:55. Трамп виграє президентські вибори в штаті Юта. За даними підрахунку 27% бюлетенів в штаті, він набирає тут 52,9% голосів, Хілларі Клінтон отримує 21,5% голосів, а незалежний кандидат, представник мормонської громади Еван Макмуллін – 21,4%. Таким чином, Трамп отримує шість вибірників і для перемоги на виборах президента США йому залишилося набрати лише 32 голоси вибірників.

6:38. Дональд Трамп виграв вибори в Джорджії. За підсумками підрахунку 84% бюлетенів цьому штаті, у Трампа – 53,3% голосів, у Хілларі Клінтон – 43,6% голосів. Тепер у Трампа 232 голоси вибірників, у Хілларі Клінтон – 209. Для перемоги на президентських виборах в США потрібно набрати 270 голосів вибірників.

6:24. Трамп виграв ще один хиткий штат – Північну Кароліну. За даними підрахунку 95% голосів республіканець отримав тут 51,1% голосів, а Хілларі Клінтон – 46,1%, повідомляє The Guardian.

6:14. Клінтон виграє вибори в Орегоні, Колорадо і Нью-Мексико. В Орегоні за підсумками підрахунку 63% бюлетенів у Клінтон 53,5% голосів, у Трампа – 40,1%, в Колорадо за підсумками підрахунку 62% бюлетенів у Клінтон 48,4% голосів, у мільярдера – 44% голосів, а в Нью -Мексіко кандидат демократів перемагає Трампа з відривом у 8% за підсумками підрахунку 64% бюлетенів.

6:05. Хілларі Клінтон перемагає на виборах в Каліфорнії і на Гавайських островах, і скорочує відрив від Дональда Трампа. Останній перемагає в малонаселеному штаті Айдахо, повідомляє CNN. Каліфорнія і Гаваї дають Клінтон відразу 59 голосів вибірників.

6:00. Завершилося голосування в тихоокеанських штатах Каліфорнія, Орегон, Вашингтон, Гавайські острови, які традиційно підтримують демократів, а також гірському штаті Айдахо, який підтримує республіканців. Перші чотири дають 78 голосів вибірників, і можуть дозволити Клінтон скоротити відрив від Трампа, малонаселений Айдахо дає лише 4 голоси вибірників. Голосування на виборах в США тепер триває лише на Алясці.

5:59. На виборах у Флориді переміг Дональд Трамп. За підсумками підрахунку 99% бюлетенів він набирає в цьому штаті 49,2% голосів, Хілларі Клінтон – 47,7%, повідомляє The Guardian. Це великий удар по позиціях Клінтон.

5:45. Хілларі Клінтон перемогла на президентських виборах в хиткому штаті – у Вірджинії, яка дала їй 13 голосів вибірників. За підсумками підрахунку 97% голосів у штаті, Клінтон набирає 48,3% голосів, а Трамп – 46,5%, повідомляє The Guardian. Тепер у Клінтон 122 голоси вибірників, але її відставання від Трампа велике.

5:35. Огайо дає Трампу ще 18 вибірників. Тепер у республіканця 167 голосів вибірників, у Клінтон – 109.

2:00. Дональд Трамп виграв вибори в штатах Кентуккі і Індіана, Хілларі Клінтон – в Вермонті. Про це повідомляє екзит-пол CNN. Кентуккі і Індіана традиційно голосують за республіканців, Вермонт за демократів. Таким чином у Трампа 19 голосів вибірників, у Клінтон – 3 з 538 в Колегії вибірників, яка вибирає президента США.

1:23. В ключовому окрузі Флориди Майамі Дейд явка на 17:00 за місцевим часом досягла 68% виборців – разом з підсумками раннього голосування тут проголосували 940 тис з 1,383 млн виборців, повідомляє CNN.

1:20. У штаті Кентуккі, який традиційно голосує за республіканців, почався підрахунок голосів. За підсумками підрахунку 1% голосів, Клінтон тут набирає 18%, Трамп – 79%, повідомляє CNN. Ці результати були передбачувані ще до дня виборів.

1:13. 62% виборців визначилися з вибором на цих президентських виборах до вересня, по 13% у вересні і жовтні, 5% за останній тиждень і 7% в останні дні. Про це повідомляється в екзит-полі CNN.

1:06. Згідно з першими екзит-полами, 54% американських виборців схвалили роботу президента США Барака Обами, повідомляє CNN. Тільки 40% виборців з оптимізмом дивляться на можливе президентство Дональда Трампа або Хілларі Клінтон.

00:50. Торт у вигляді бюста Трампа доставлений в Trump Tower, де буде зустрічати підсумки голосування республіканський кандидат і його соратники. Про це повідомляє журналіст ABC Джейсон Волек.

00:48. Співачка Rihanna повідомила, що проголосувала за Хілларі Клінтон.

00:35. Республіканці в чотирьох графствах штату Пенсільванія, за який точиться гостра боротьба Трампа і Клінтон, скаржаться на помилки в роботі електронних машин для голосування.

8 ЛИСТОПАДА

23:44. Сенатор-республіканець Ліндсі Грем відповів на неодноразові образи з боку Дональда Трампа голосуванням за незалежного кандидата Евана МакМалліна – мормона і колишнього офіцера ЦРУ. Про це сенатор, який неодноразово вимагав надати Україні зброю, повідомив в Twitter. МакМаллін може позбавити Трампа перемоги в населеному переважно представниками громади мормонів штаті Юта, а це шість вибірників.

23:25. Промисловий Dow Jones Industrial Average виріс до 18400 пунктів, це максимум з кінця вересня. На біржі очікують перемоги Клінтон.

23:15. Отже, до завершення голосування в східних штатах США залишилося трохи більше двох годин. О 2:00 за київським часом очікується закриття перших ділянок і поява екзит-полів в трьох ключових штатах, де йде гостра боротьба Клінтон і Трампа, – Флориді, Нью-Гемпширі, Вірджинії.

О 2:30 закриються дільниці в Північній Кароліні і Огайо. Якщо в усіх цих штатах виграє Гілларі Клінтон, її можна буде вітати з перемогою ще до завершення голосування у віддалених штатах – на Алясці і Гавайських островах.

О 3:00 закриються дільниці в 18 штатах, о 4:00 – ще в 10 штатах, включаючи штат Колорадо, а також Вісконсін і Техас, де є невелика ймовірність сюрпризів – перемоги республіканців і демократів відповідно.

О 5:00 закриються дільниці в штатах Невада і Айова, а також в трьох інших традиційно республіканських штатах. О 6 ранку за київським часом завершить голосування Каліфорнія, традиційно демократичний штат. І нарешті, завершиться день виборів на Алясці в 8 ранку за київським часом.

Явка на виборах очікується висока, за прогнозом Reuters – 60%. Це більше, ніж на історичних виборах 2008 року, коли явка була понад 58% і переміг Барак Обама.

22:49. Телеканал CNN повідомив дані явки виборців на виборах в п’яти штатах США, які грають ключове значення в рамках нинішньої президентської кампанії.

У Колорадо проголосували вже 2,2 млн виборців, в тому числі 772 тис зареєстрованих виборців-республіканців і 753 тисячі демократів.

У Вірджинії члени виборчих комісій повідомили CNN, що явка стійко зростає. У графстві Лудун вже вранці проголосували 57 з 238 тисяч зареєстрованих виборців.

У Джорджії під час раннього голосування і поштою до дня виборів були отримані 2 млн 381 тис бюлетенів. Місцеві чиновники повідомили CNN, що явка на виборах в день голосування “значна”.

В Огайо журналістам телеканалу місцеві чиновники повідомили, що явка значна, але не рекордна.

Нарешті, у Вісконсині був побитий рекорд участі в ранньому голосуванні, а в двох найбільш густонаселених графствах спостерігається значна явка в день виборів. У графстві Мілуокі 30% виборців проголосували ще на етапі раннього голосування, а до кінця дня посадовці очікують явку в 70% виборців.

21:40. Один з ділянок в Північній Кароліні просить дозволу продовжити голосування ще на 90 хвилин через збій в електронне системі, який стався раніше через відключення електрики.

22:37. 790 американських економістів, включаючи декількох Нобелівських лауреатів, підписалися під відкритим листом, закликаючи не голосувати за Дональда Трампа, повідомляє CNN.

21:36. Позов, підготовлений командою Дональда Трампа з приводу нібито грубих порушень на деяких ділянках в штаті Невада, був відхилений, повідомляє The Independent.

22:31. Відомий американський соул-співак, композитор і піаніст Стіві Уандер заявив, що “просити Дональда Трампа стати президентом США – це як просити його сісти за кермо”. Як відомо, Уандер практично незрячий.

21:53. Більшість жителів острова Гуам в Тихому океані проголосували за Хілларі Клінтон. Як повідомляє USA Today, з 32 тис жителів острова майже 72% проголосували за Клінтон, 24% – віддали свій голос Трампу. Незважаючи на те, що голоси мешканців Гуаму не мають великого значення в загальному підрахунку, населення острова вгадувало переможця кожної президентської гонки в США з 1980 року.

21:40

21:20. Юристи зі штабу Дональда Трампа звернулися до суду штату Невада з позовом проти реєстратора на одній з виборчих дільниць в штаті, на якій, за словами юристів Трампа, голосування тривало ще “дві години понад призначеного часу закриття”. Відзначається, що в Неваді проживає велика кількість латиноамериканців, які більш лояльні до Хілларі Клінтон.

17:56. І ще трохи гумору. Наближається час лягати спати, Джеймс Корде кличе свого тата (Бенедикт Камбербетч), щоб той почитав йому казку на ніч. Це виходить казка про вибори президента США 2016, про битву Дами в бежевому проти Помаранчевого монстра.

17:45. Згідно з прогнозом аналітичного проекту Fivethirtyeight, шанси кандидата-демократа Хілларі Клінтон на перемогу складають 71,4%, кандидата-республіканця Дональда Трампа – 28,6%.

17:29. На виборчих дільницях в США панує спокійна атмосфера: усе цивілізовано і комфортно. На фото: виборчкоми в штатах Колорадо, Джорджія, Флорида, Атланта і в Нью-Йорку.

555

17:09. Хілларі Клінтон від Демократичної партії і Дональд Трамп від Республіканської партії є найбільш непопулярними кандидатами в президенти США з 1956 року. Про це йдеться в повідомленні на сайті американського інституту дослідження громадської думки Gallup (Інститут Геллапа).

16:55. На виборчій дільниці в Нью-Йорку, де проголосував кандидат-республіканець Дональд Трамп, дві представниці Фемен-руху влаштували топлес-протест. В результаті вони були затримані, повідомила в Twitter Шарон Clott Кантер.

16:21. Син кандидата-республіканця Дональда Трампа Ерік з гордістю заявив, що проголосував за батька. “Неймовірно велика честь голосувати за свого батька. Він виконає величезну роботу для Сполучених Штатів.”, – повідомив він у себе в Twitter.

16:15. І трохи гумору… Російський музикант Юрій Лоза прокоментував хід виборів в США: “В Америці, так само як і всюди в світі, існує тіньовий уряд. Це ті люди, які ставлять президентів, які дають гроші на вибори, які керують процесом… цей уряд не змінюється, змінюється вивіска під назвою “американський президент”, – заявив він в ефірі каналу 360.

16:12. Вибори президента в США проходять досить активно, майже по всій країні під виборчими дільницями утворилися черги.

15:55. Кандидат в президенти США від республіканців Дональд Трамп в ефірі Fox News заявив, що вже відвідав виборчу дільницю. “Я вирішив проголосувати за Трампа”, – сказав він.

15:30. Кандидат в президенти США від демократів Хілларі Клінтон щойно проголосувала в окрузі Чаппакуа, в Нью Йорку, повідомляє CNN.

13:44. У таких штатах, як Алабама, Арізона, Каліфорнія, Колорадо, Флорида, Джорджія, Іллінойс, Айова, Меріленд, Мічиган, Невада, Північна Кароліна, Теннессі, Техас, Західна Вірджинія робити селфі на ділянках заборонено, нагадує CNN.

13:25. Близько 11:00 за київським часом Клінтон прибула в Нью-Йорк, повідомляє CNN. Вона і Трамп голосуватимуть там. У цьому штаті – 29 вибірників.

12:40. На фондових ринках по всьому світу спостерігається зростання котирувань. Як пише Reuters, інвестори прогнозують перемогу Клінтон, цим і пояснюється панує бичачий тренд.

12:15. Робота над перевіркою листування Хілларі Клінтон може затягнутися ще на п’ять років, повідомляють в Міністерстві юстиції США.

12.00. 80-річний сенатор від Республіканської партії, великий друг України Джон Маккейн сьогодні бореться за переобрання в Сенат від штату Арізона. Він є сенатором з 1987 року. Згідно з опитуванням NBC/WSJ/Marist від 30 жовтня – 1 листопада Маккейн користується симпатією 55% виборців сенатського округу і впевнено переможе в сутичці з демократом Енн Кіркпатрік.


Джон Маккейн (фото – ЕРА)

11:00. Розкол Біблійного пояса, гнів синіх комірців, явка афроамериканців і навіть неприязнь мормонів до Дональда Трампа. Все це може визначити результат президентських виборів в США.

9:28. Шанси виграти президентські вибори в США у демократичного кандидата Хілларі Клінтон складають 90%. Про це свідчать підсумки недавніх опитувань, йдеться в коментарі до спільного проекту States of the Nation від агентства Reuters і компанії маркетингових досліджень Ipsos.

08:00. Клінтон виграла в ще одному селі Нью-Гемпшира, з яких починаються вибори – в Хартс-Локейшн. Однак в селі Міллсфілд з 16 голосами переміг Дональд Трамп, Хілларі Клінтон отримала тільки чотири, повідомляє AP.

7:08. У США в селі Діксвілл-Нотч на півночі штату Нью-Гемпшир відкрився перший ділянку для голосування на виборах президента. На ньому проголосували семеро людей, четверо з них – за Хілларі Клінтон.

Диксвилл-Нотч3.jpg

53108621.jpg

07:00. У США почалися президентські вибори.

За матеріалами: Ліга

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин