Приватбанк стає державним

0
461
Приватбанк

Акціонери Приватбанку погодилися на націоналізацію установи. Держава стане одноосібним власником найбільшого банку країни після емісії державних облігацій на суму 150 млрд грн. Як це буде і чого чекати клієнтам у перехідний період?

Близько півночі 18 грудня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про перехід найбільшого у країні банку – Приватбанк – у державну власність. Про це йдеться на офіційному сайті Кабміну.

«Держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій Приватбанку та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів», – йдеться у повідомленні уряду.

За інформацією Кабміну, рішення прийняте після звернення акціонерів Привату щодо подальшої націоналізації. Інформацію, що бізнесмени Ігор Коломийський (володіє часткою в 41,9%) та Генадій Боголюбов (41,6%) справді погодилися відмовитися від банку, підтвердив і заступник голови наглядової ради НБУ Тимофій Мілованов. «Все поки йде за мирним сценарієм. Це найкращий сценарій з можливих, з огляду на реалії України», – каже він.

Перехідний період розпочинається вже сьогодні, 19 грудня. Банк визнають неплатоспроможним та введуть тимчасову адміністрацію із Фонду гарантування вкладів. Фонд гарантування сьогодні ж має продати його Міністерству фінансів.

«Фонд продасть або вже продав 100% акцій банку за 1 грн, якщо капітал банку негативний або нульовий, або за більші гроші, якщо капітал банку позитивний. Якщо капітал позитивний, Коломойський отримає розрахунок за свої акції. Сума буде визначена міжнародним аудитором», – пояснює екс-керівник департаменту реєстрації та ліцензування Національного банку Леонід Антоненко.

Якщо ж капітал банку буде нульовим або негативним, то за всіма боргами колишніх акціонерів буде розраховуватися держава. Нацбанк викупить у Мінфіну випущені для цього держоблігації на суму 150 млрд грн. Мінфін направить ці гроші у банк для розрахунків з вкладниками.

Банк очолить новий голова правління – екс-міністр фінансів Олександр Шлапак, який з часом сформує нову команду топ-менеджерів. Проте поки що решта персоналу, як і банк в цілому, працюватимуть у штатному режимі.

«З вашими грошима на поточних, депозитних, карткових рахунках, фізичних і юридичних осіб, з вкладеннями в «сервіс вигідних вкладень» нічого не станеться. Банк буде працювати далі в стандартному режимі», – запевняє на своїй сторінці у Facebook заступник голови правління Приватбанку Олег Гороховський.

З іншого боку, технічне забезпечення операцій, погоджується Мілованов, може стати викликом для держави у найближчі дні, якщо здійметься паніка серед вкладників, які намагатимуться зняти свої кошти.

Проте, експерти впевнені, що причин для паніки насправді нема, адже націоналізація не змінює нічого по суті, а лише свідчить, що держава нарешті вирішила проблему, яка вже давно назріла.

Більшості клієнтів, впевнений старший партнер юр фірми “Кравець та партнери” Ростислав Кравець, нічого не загрожує і вони зможуть спокійно розпоряджатися коштами. Однак якщо почнеться масове зняття коштів, то й сама держава з цією проблемою не впорається. У такому випадку платежі можуть на якийсь час заморозити, але не більше декількох днів.

«Тому не варто завтра бігти до відділень за депозитами. По-перше, їх завтра не повернуть, а лише приймуть заявку. По-друге, дострокове погашення вкладу означає втрату відсотків. Через три-сім днів ви отримаєте свої кошти за рахунок бюджету, але вже без відсотків – і вам гірше, і бюджету (в кінцевому рахунку, знову вам)», – розмірковує Антоненко.

НВ

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин