Не буває демократії без демократів

0
495
дівчисько. Новини України сьогодні. AdverMAN

Сама думка, що суспільство несе частку відповідальності за те, що відбувається в країні, викликає шалений спротив. Адже це вони погані і злі, а ми білі й пухнасті. Це вони нас обманули, а ми не винні. Це не ми за них голосували, це не ми продавали голоси за гречку чи 200 гривень, це не ми не ходили на вибори, це не ми виявилися неспроможними створити і підтримати альтернативу. Це все вони.

З одного боку, це нагадує дитячу позицію: “Це не я”, “А він перший почав”, “Воно само сталося”. І це відображає ступінь зрілості певної частини публіки.

Але важливіше інше: цей шлях нікуди не веде. Бо якщо це все вони, а не ми, то залишається лише поміняти їх на інших таких же, які так само обмануть (а чому мусить бути інакше? ще Ейнштейн казав, що найбільша тупість – щоразу робити те саме і сподіватися на інший результат). І далі по колу, по тих самих граблях. А ми не винні.

Не буває демократії без демократів. А демократія означає відповідальність, щоденну відповідальність – у першу чергу перед самим собою, у тому числі за рух по смузі громадського транспорту та неприбрані собачі екскременти. Демократія означає дорослість: права в обмін на відповідальність. Дітям залишається авторитаризм: “мама краще знає”, співала відьма у мультику “Рапунцель”. І тоді варто лише сподіватися, що наступний герцог буде добрішим за попереднього герцога.

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин