Три роки після Майдану. Топ-5 досягнень

0
851
Валерій Пекар. AdverMAN

Сьогодні мені поставили запитання про найбільші зміни чи досягнення в країні за 3 роки після Майдану. Хороше запитання.

Отже, який мій власний топ-5 досягнень?

Реформи в цей список включати не будемо: вони занадто повільні та обмежені, а головне — їх поки що не можна вважати незворотними.

Ось мій власний список:

1. Найголовніше — в країні з’явилося громадянське суспільство. Цього не було до Майдану, коли громадянська активність була прерогативою небагатьох. Сьогодні ситуація інша, це справа мільйонів, і це запорука незворотності змін.

2. У країни з’явилася армія. Не можна вважати незалежною країну без армії. Армія сильна, зла, здатна зупинити агресора. Армія, створена фактично з нічого силами добровольців, волонтерів, призовників та офіцерів.

3. Російсько-українська війна ознаменувала остаточний розрив із імперією. Нарешті ми маємо свій власний шлях, не прив’язаний до їхнього. А значить, ми розпрощалися зі статусом пост-колонії.

4. Україна з’явилася на мапі світу. Досі вона начебто була, а начебто ні. Якесь дивне створіння, незрозуміле світові, відпала частина Росії, «неочікувана нація», за висловом Ендрю Вілсона. Тепер зрозуміло, що це окрема велика країна із власним баченням світу.

5. Угода про асоціацію з ЄС. Не думайте, що це так просто. Це контракт, який ми підписали і тепер мусимо виконувати, хочеться чи ні. А наші зобов’язання за цим контрактом — це реформи. Ми зриваємо строки, але вони з нас те все витиснуть, бо ретельно ставляться до контрактів.

Валерій Пекар

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин