“КиївЕкспоПлаза” стає найбільшим центром виставок, фестивалів, цікавих подій

0
621
КиївЕкспоПлаза

На наші запитання відповідає Валерій Пекар, голова наглядової ради виставкового центру «КиївЕкспоПлаза».

— Нещодавно бізнес-спільнота отримала новину про переміщення виставкового центру “КиївЕкспоПлаза” на нову локацію. В чому причина?

Згадаймо, як все починалося. Виставковий бізнес, що виник на початку 90-х років, працював на непристосованих майданчиках, таких, як старі павільйони ВДНГ чи арена Палацу Спорту. Їхній розмір стримував розвиток, а інженерні особливості обмежували якість виставкових послуг. Тоді всі мріяли про сучасний виставковий центр, тож наприкінці 2002 — на початку 2003 року було побудовано і запущено два таких центри, в тому числі «КиївЕкспоПлаза». Ефект був надзвичайним: у перший же рік всі виставки подвоїлися у розмірі. Ось що значить професійний виставковий центр. Має значення не лише розмір, але й наявність конференц-залів та громадського харчування, якість та розгалуженість інженерних мереж, продумана логістика вантажів та відвідувачів, хороша акустика тощо.

Так ми успішно вели бізнес 16 років. Економіка розвивалася, ми побудували другий павільйон, потім третій, і це вичерпало можливості земельної ділянки. У 2007 році почали думати про переміщення на нову локацію, але світова криза відклала ці плани. А тим часом Київ продовжував зростати, людей ставало все більше, машин ставало все більше. Нарешті перед нами постала загроза транспортно-логістичного колапсу, і ми звернулися до іноземного досвіду. Винесення виставкового центру за межі міста — це звичайний крок, подібних прикладів є десятки. Напевно, найбільш відомими є Fiera Milano, 4-й за розміром (2-й на момент побудови) виставковий центр світу, де проходила найвідоміша світова виставка EXPO, та Messe Stuttgart, що вважається найбільш передовим з інженерної точки зору; ще більше подібних прикладів в Азії, де міста стрімко зростають. Ми дивимося в майбутнє і розуміємо, що економіка та місто будуть зростати все швидше, тож настав час для рішучої зміни локації.

— Не страшно виходити за місто?

По-перше, для учасників і відвідувачів виставок найважливішим фактором є логістика. Стара локація була неподалік від метро, але через затори треба було їхати 15 хвилин. Нині ми на відстані 20 хвилин від метро Житомирська. Хто має автомобіль, той оцінить перевагу швидкої їзди замість стояння в заторах: адже вранці мешканці передмість їдуть на роботу, а учасники та відвідувачі прямують назустріч їм по вільній дорозі, а ввечері навпаки. Для тих, хто користується громадським транспортом, ми влаштовуємо автобусний експрес-маршрут, у дні виставок з мінімальним інтервалом, час у дорозі 20 хвилин. Переважна частка відвідувачів — це аудиторія B2B (business-to-business), тобто професіонали, вони їдуть на виставку працювати на цілий день.

По-друге, на новому майданчику не просто багато місця для розвитку, нових павільйонів, нових сервісів тощо. Ми влаштовуємо величезну безкоштовну парковку, що надзвичайно важливо для відвідувачів, і це наша конкурентна перевага. Іншою унікальною для України перевагою є можливість живої демонстрації техніки на полігоні, у дії — це важливо для будівельної, дорожньої, сільськогосподарської, військової техніки, для тест-драйвів. Тут нас так само надихав досвід іноземних колег, адже подібне рішення вивело місто Кєльце у лідери польської виставкової індустрії.

По-третє, у щільній міській забудові вартість земельних ділянок визначається багатоповерховим житловим будівництвом, а це означає, що малоповерхові будівлі не будуть рентабельними — виставковий центр тут не є виключенням, те ж саме стосується будь-яких об’єктів креативних індустрій та розважальної інфраструктури, що відповідали би масштабам і темпам розвитку нашого міста, одного з найбільших у Східній Європі. Все це треба виносити за місто, і нас надихає бачення великого приміського парку інновацій, розваг і ділового спілкування, першою чергою і якорем якого буде наш виставковий центр.

— Але в місті є різноманітна інфраструктура: готелі, ресторани тощо…

На відстані 15 хвилин від виставкового центру є більше 20 готелів (ми вже з ними домовилися про співпрацю), а ресторани навіть порахувати важко. Розумієте, місто зростає уздовж доріг, і житомирська траса, яка з’єднує столицю з Європою, є найбільш перспективним напрямком. Я не здивуюся, якщо за 15 років тут вже буде міська смуга.

Чому ми обрали саме Березівку як нову локацію виставкового центру? Велика земельна ділянка, пряма дорога з лише одним світлофором, зручна розв’язка (єдиний на трасі тунельний розворот на Київ), можливість зробити окремий під’їзд для вантажного транспорту. Трохи більше півгодини до залізничного вокзалу та аеропорту Жуляни. Незабаром у безпосередній близькості пройде нова Велика кільцева автодорога. Сприяння місцевої влади та наявність кваліфікованої робочої сили також є важливими факторами.

— З кожним роком суспільство все більше віртуалізується, спілкування та торгівля йдуть в інтернет. Чи виставки будуть потрібними?

Наприкінці 90-х, на зламі століть, під час «буму дот-комів», у світової виставкової спільноти був страх перед віртуальними виставками. Провели дослідження, а життя швидко підтвердило їхню вірність: ми залишаємося біологічними істотами, а значить, нам дуже потрібно час від часу зустрітися наживо, поспілкуватися віч-на-віч, поглянути у вічі, потиснути руку, обнятися… а так само взяти в руки товар, помацати його, порівняти з іншими, подивитися на продавця. Що складніше технологія чи революційніше технічна новинка, то більше така потреба. Що більше «френдів» у віртуальних мережах, то більше потреба у спілкуванні зі справжніми друзями. Те ж саме стосується професійних спільнот. Величезна індустрія живиться цією нашою незмінною потребою — від кав’ярень та коворкінгів до виставкових і конгресних центрів, концертів, фестивалів та корпоративів. Згадайте нещодавній фільм геніального Спілберга «Першому гравцю приготуватися»: люди можуть повністю поринути у віртуальне життя, але все одно потребують одне одного у реалі. І саме виставки забезпечують живе спілкування, налагоджують надійні та ефективні живі комунікації, повертають людей одне до одного, знайомлять бізнес із реальним клієнтом без посередників. Виставковий центр є комфортним, безпечним та ефективним місцем для такого спілкування. Лише за останні шість років загальна потужність виставкових центрів у світі зросла на 7,6%, причому навіть у старій добрій Європі — на 3,5%. Виставково-конгресний бізнес зростає у всьому світі, незважаючи на економічні чи політичні кризи та віртуальні мережі — а може, саме завдяки всім їм.

— Але ж виставковий центр — це не лише виставки?

Виставковий центр — це просто великий простір, теплий взимку і прохолодний влітку, де в будь-якій точці можна подати будь-яку інженерну послугу, такий собі івент-конструктор. Отже, ми ідеально підходимо для всіх типів заходів: великі конгреси, зібрання професійних чи релігійних спільнот, корпоративні та особисті свята (наприклад, великі весілля), спортивні, музичні, розважальні, культурні заходи, різноманітні фестивалі.

Нашою безумовною перевагою є поєднання закритих та відкритих площ, що можливо лише за містом. Заходи комбінованого формату indoor & outdoor знайдуть у нас не лише комфортний павільйон, а й великий ландшафтний парк, полігон для тест-драйвів тощо. Ми вже отримуємо запити від організаторів дуже цікавих подій.

Та й узагалі, у киян є потреба на вихідні взяти родину та поїхати кудись за місто, де є чисте повітря, простір, природа та розваги, комфорт, сервіс і гарна їжа. Таких місць поки що недостатньо, і ми плануємо заповнити цю нішу.

— Яке ваше бачення майбутнього, що надихає?

Нині ми запускаємо першу чергу, а в перспективі бачимо «КиївЕкспоПлазу» основним виставковим центром країни, головними воротами в Україну для інвесторів та експортерів. Важливі не павільйони, а те, що всередині — як кажуть, «контент рулить». Виставковий центр працюватиме як хаб для всіх спільнот, що вкладаються у розвиток нової високотехнологічної експортно-орієнтованої української економіки, яка ґрунтується на головній цінності України — людях. Люди, а не роботи створюють інновації, роблять бізнес, здійснюють інтелектуальні і духовні прориви. І люди потребують місця для зустрічі і спілкування.

Підкреслю, що виставковий центр будується на принципах відкритого кластеру: будь-яка компанія може прийти і робити бізнес, якщо вона не порушує принципи добросовісної конкуренції. Ми вже знаємо на попередньому досвіді, як такий кластер виростає навколо виставкового центру: організатори виставок, фестивалів, різноманітних подій, забудовники стендів, надавачі послуг громадського харчування, тимчасового персоналу, перевезення вантажів, висотних робіт, декору та десятки інших бізнес-моделей. Зростаючи разом, вони підтримують одне одного. Завдяки цьому зростання цін не станеться, а якість послуг значно виросте. Ми починаємо не з нуля, а переносимо на новий майданчик весь наш позитивний досвід, контакти і репутацію успішних 16 років. Новий масштаб та можливості виставкового центру відображають запити наших клієнтів, потребу економіки. Перші виставки відкриваються вже 12 березня, приходьте.

Подивіться виставковий календар – Найближчі виставки.

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин