Як знайти пісню в Google, якщо запам’ятався лише фрагмент

0
6
Google office

Чи знаєте ви ту пісню, яка звучить так: «дааааа да да даааа на наа наа наа ооо йє»? Або ту, яка починається з гітарних акордів «да на на наа»? Ми всі знаємо, як це засмучує, коли ти не можеш згадати назву чи слова пісні, але мелодія крутиться в голові. Google повідомив, що тепер може з цим допомогти – не потрібні тексти пісень, ім’я виконавця чи ідеальний слух.

Просто наспівуйте, щоб відшукати причепливу пісню

Тепер ви можете наспівувати, свистіти чи співати мелодію в Пошуку Google, щоб вирішити проблему нав’язливої пісні. На мобільному пристрої відкрийте останню версію додатку Google або знайдіть свій віджет Пошуку Google, торкніться значка мікрофона і скажіть «що це за пісня?» або натисніть кнопку «Шукайте пісню». Потім починайте наспівувати протягом 10-15 секунд. Наразі ця функція доступна англійською мовою на iOS та більш ніж 20 мовами на Android (зокрема українською). І Google планує розширити цю функцію на більше мов у майбутньому.

Google song search

Після наспівування алгоритм машинного навчання Google допоможе визначити потенційні збіги пісень. І не хвилюйтеся, для використання цієї функції вам не потрібен ідеальний музичний слух. Пошукова система покаже вам найбільш вірогідні варіанти на основі мелодії. Потім ви зможете вибрати найкращий збіг та переглянути інформацію про пісню та виконавця, продивитися музичні відеокліпи або послухати пісню у вашому улюбленому музичному додатку, знайти текст та навіть переглянути інші записи пісні, якщо вони є.

Як машини вивчають мелодії

То як це працює? Простий спосіб пояснити це так – мелодія пісні схожа на відбиток пальця: кожна з них має свою унікальну ідентичність. Google створив моделі машинного навчання, які можуть порівняти ваше наспівування, свист чи спів з потрібним «відбитком пальця».

Коли ви наспівуєте мелодію, моделі машинного навчання перетворюють звук у послідовність на основі чисел, що відповідає мелодії пісні. Моделі навчені ідентифікувати пісні на основі різних джерел, зокрема людей, що співають, свистять чи наспівують, а також студійних записів. Алгоритми також прибирають усі інші деталі, такі як супровідні інструменти, тембр і тон голосу. Залишається тільки числова послідовність пісні або відбиток пальця.

Порівнюючи ці послідовності з тисячами пісень з усього світу пошукова система Google визначає потенційні збіги в режимі реального часу. Наприклад, якщо ви послухаєте Tones and I «Dance Monkey», ви розпізнаєте пісню, навіть якщо її співали, свистіли чи муркотіли. Так само моделі машинного навчання розпізнають мелодію записаної у студії, яку можyть використовувати, щоб поєднати її із записом наспіву людини.

Google song search

Це базується на роботі AI Research з технології розпізнавання музики. Google запустив програму Now Playing на Pixel 2 у 2017 році, використовуючи глибокі нейронні мережі, щоб забезпечити розпізнавання музики на мобільних пристроях. У 2018 році Google додали ту саму технологію до функції SoundSearch у додатку Google і розширили охоплення до каталогу з мільйонами пісень. Цей новий досвід робить крок далі, адже тепер Google може розпізнавати пісні без тексту чи оригінальної пісні. Все, що нам потрібно – це наспівувати.

Тож наступного разу, коли ви не зможете згадати назву якої-небудь популярної пісні, яку ви чули по радіо, чи того класичного джему, який люблять ваші батьки, просто починайте наспівувати. Ви отримаєте свою відповідь за рекордний час.

GoogleBlog
imena.ua




Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин