Диво фінської школи

0
26
Фінська школа

У фінській школі харчування безкоштовне. Організований шведський стіл, дитині можна брати стільки їжі, скільки хочеться. Є окремі страви для вегетаріанців, для дітей з алергією, без глютену, без лактози. Лише хліба близько шести сортів.

І це ще не все!

1. Фінська освіта – безкоштовна. І все інше – обіди, екскурсії, приладдя для школи – теж безкоштовно. Якщо учні живуть далі ніж за 2 кілометри від школи, їх підвозить на уроки і додому шкільний автобус. Все це оплачує держава: на освіту виділяється цілих 12,2% загального бюджету країни.

2. Оцінна система у Фінляндії 10-бальна, але до 3-го класу у фінській школі оцінок не ставлять. З 3-го по 7-й — словесні оцінки: від «посередньо» до «відмінно». Свої бали знає лише сам школяр. Лаяти за оцінки тут не прийнято, вони використовуються для того, щоб мотивувати дитину вдосконалювати свої знання та коригувати її індивідуальний навчальний план.

3. До кожного учня індивідуальний підхід

Тут на одному уроці учні можуть виконувати різні завдання за складністю — залежно від того, що їм під силу. Діти з різними фізичними та розумовими здібностями навчаються разом. Якщо дитина не справляється, вчителі організують йому індивідуальні заняття. Додатково викладаються інші предмети, наприклад, рідні мови для дітей емігрантів.

Вважається, що школяр сам може вибрати, що йому корисніше: коли йому нецікавий урок, може займатися чимось своїм — читати книжку чи шити.

4. У фінських школах немає шкільної форми. На уроки можна ходити будь-що: жодних вимог до одягу не пред’являють.

5. Діти не зобов’язані сидіти за партою. Під час уроку вони можуть розташуватися у кріслах або просто на підлозі. У теплу погоду уроки проводять на свіжому повітрі, на траві біля школи або на спеціальних лавках, збудованих амфітеатром.

6. Домашніх завдань дуже мало. Фінські вчителі вважають, що діти мають відпочивати та проводити час із батьками, а не за уроками. Домашні завдання займають небагато часу і можуть бути дуже цікавими: наприклад, на уроці історії можуть попросити взяти інтерв’ю у бабусі, щоб з’ясувати, яким було життя у 50-х роках, та знайти відмінності між тим часом та сучасним життям.

7. А іспитів немає взагалі

Фінські вчителі кажуть: «Готувати треба або до життя, або до іспитів. Ми обираємо першу». Тому іспитів у школах Фінляндії немає. Вчителі можуть на свій розсуд провести контрольну, але обов’язковим вважається лише стандартний тест у 16 років, після закінчення середньої школи.

8. Тут вчать тільки тому, що стане в нагоді в житті. Головне, чого тут навчають дітей, — це вміння вчитися і адаптуватися до нового світу, що постійно змінюється. Зубрити нічого не потрібно — можна ж просто зазирнути у вікіпедію.

9. Усі школи однаково хороші. Вибирати школу у Фінляндії не прийнято, всі ходять до найближчої до будинку. Тут немає «елітних» шкіл, вони всі однакові: де б дитина не жила, вона має доступ до навчального закладу з кваліфікованими вчителями, якісними навчальними матеріалами та повноцінним харчуванням.

10. У школі проводять вечірки з ночівлею. Іноді діти беруть спальні мішки і разом із вчителями залишаються у школі на ніч — дивляться кіно, грають, сплять у спортзалі на маті, а вранці пригощаються сніданком із морозивом. Ну, як не любити таку школу? Нам би теж не захотілося вирушати з неї — ні вдень, ні вночі!

Олег Вишняков

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин