Як народним депутатам берегти здоров’я Верховної Ради

0
4337
Уляна Супрун. Новини України сьогодні. AdverMAN
Уляна Супрун

Ця частина порад для народних обранців Верховної Ради України 9-го скликання стосується здоров’я. Але саме здоров‘я інституції, в якій вони працюватимуть, та всієї України загалом.

Народний депутат України складає присягу народу України. Не лідеру партії чи голові фракції. Не дозволяйте маніпулювати вами щодо цього. Будьте суб’єктом, а не об’єктом.

Розберіться хто конкретно за що відповідає. Не будьте популістами, які просто поспішають першими звинуватити когось у всіх проблемах світу. Вивчіть повноваження та процедури ключових державних органів. Не влаштовуйте спам з листами на всіх підряд щодо тієї чи іншої проблеми. Це неповага до часу людей та марнування коштів платників податків.

Будьте експертом у сфері, в якій будете входити до комітету. Глибоко все досліджуйте і постійно навчайтеся новому. Дослухайтеся до думки громадськості та експертів. Будьте відкритими, не обмежуйтеся формальними парламентськими круглими столами.

Їздіть в лікарні, школи, університети, підприємства і говоріть з кінцевими бенефіціарами змін. Але не ставайте заручником особистих вражень або ж історій окремо взятих людей чи груп. Те що “ми так завжди робили”, не означає, що так робити правильно. Обов’язково завжди робіть факт-чекінґ.

Дуже обережно ставтесь до інформації, яку споживаєте. Перевіряйте джерела та не поспішайте з публічними заявами до вивчення достатньої кількості інформації. Дбайте про інформаційну гігієну та не працюйте з недобросовісними ЗМІ. Пам’ятайте, що російські “медіа” — це не ЗМІ, а засоби пропаганди Кремля.

Визнавайте помилки. Усі помиляються. Це нормально і професійно визнавати, якщо були не праві. Також відверто кажіть про помилки своїм колегам. Чесність щодо помилок всередині команди — обов’язкова складова ефективної роботи.

Пройдіть курси аргументації та дебатів. Озбройтесь інструментами переконання людей, а не інструментами “домовленостей” чи бартеру. Переконання значно ефективніше у довгостроковій перспективі.

Якщо ви чітко усвідомлюєте, що повинно бути зроблено і знаєте, що є “червоні лінії”, які не можна переступати — не робіть компромісів щодо цього. Впертість щодо засадничих цінностей здатна творити дива. І також творить прецеденти, з яких виростає нова політична культура. Творіть якісно нову культуру.

У складних проблем немає простих рішень. Якщо вам здається, що ви бачите елементарне вирішення складної соціальної або економічної проблеми — найбільш імовірно, що воно неправильне.

У більшості випадків звільнення негідника, гнівне депутатське звернення або просте збільшення бюджету — не вирішують проблему, а можливо і погіршують ситуацію. Вивчіть питання. Знайдіть тих, хто пробував вирішувати проблему раніше, і дізнайтесь, чому на їхню думку не вдалося цього зробити.

Підтримуйте державні інституції. Дбайте про зміцнення їхньої спроможності та ефективності. Без цього не буде кому імплементувати навіть найкращі закони.

Тренуйтеся чути. Це заощаджує дуже багато часу і енергії. Намагайтеся частіше бути в ролі того хто слухає, а не того, хто говорить.

Будьте партнером і підсиленням членів уряду, допомагайте втілювати системні зміни та гасити “пожежі”, які обов’язково будуть виникати. До будь-якої серйозної трансформації буде опір та перешкоди. Це природній процес і він корисний для суспільства. Якщо мати основною мотивацією подобатись людям — змінити нічого не вдасться.

Коли люди навколо нарікають і пророкують вам невдачі, є шанс сильно здивувати всіх. Перевірено на власному досвіді. 🙂

Уляна Супрун

No votes yet.
Please wait...
Ми публікуємо творчі роботи українських талантів, просуваємо українську культуру в світі. Просимо підтримати нас ↓ ТАЛАНОВИТА УКРАЇНА

ТВОРЧІ КОНКУРСИ

Також цікаво і корисно: міжнародні фахові двотурові конкурси талантів:
Також: Зіркові сторінки талантів, Зоряний журнал і Конкурсний портал

Курс підвищення кваліфікації вчителів на 60 годин: "Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ" ↓

Музична освіта і музична індустрія: Україна, Європа, світ

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину ↓

Творчі оголошення: продати пісню, музику, картину

Музика:

Я відчувала те саме

Дівчинка з Місяця

Ілон Маск - марсіанин